The Transparent Canoe
Maximera dina upplevelser på vatten
Paddelteknik
Att lära sig paddla kanot är någonting man måste göra praktiskt, men som fullkomlig nybörjare underlättar en teoretisk grund. Du kan då lära dig att undvika de vanligaste misstagen och felen som begås av kanotdebutanter.
Kanadensare
Kanadensaren är en öppen och lite bredare form av kanot med nordamerikanskt ursprung, och är den vanligaste kanottypen tillsammans med kajaken.
Paddling i kanadensare anses vara relativt avancerat, det speciellt eftersom paddlarna används som både motor och roder samtidig. Detta faktum gör styrtag oerhört centrala för att undvika ombytlig kurs och okontrollerade svängar.
Ytterligare en faktor som bidrar till en del bemödande vid paddlandet av kanadensare är att du endast paddlar på ena sidan av kanoten i taget. På grund av kanotens bredd innebär det stora ansträngningar att oavbrutet jobba i sidled, man brukar därför rekommendera regelbundet byte vid ungefär var tioende paddeltag. På grund av att kanadensaren kräver detta sidoskifte paddlar man med en så kallad enkelpaddel, vilken består av ett enda blad. (1) (2)
Kajak
Kajaken å andra sidan, är en mycket smal farkost vilket gör att den praktiska dubbelpaddeln lämpar sig bäst som framdrivning. Dubbelpaddeln är precis vad det låter som: en paddel med ett blad i vardera ända. Det är alltså inte endast det inbyggda rodret i kajaken som bidrar till enklare styrning, utan också det faktum att du paddlar på var sida om kanoten, närmare bestämt varannat tag. (3)
Placering i kanadensare
Att vikten i kanoten jämnfördelas är viktigare än man tror, speciellt vid blåst och strömt vatten. Gör man inte det blir kanoten mycket känslig och svårstyrd, och det kommer krävas onödiga kraftansträngningar. Sträva istället efter en stabil position i mitten av kanoten, gärna på knä, för att få en bra känsla för kanotens egna rörelse. Är ni flera i kanadensaren och olika tunga så bör sätena justeras, till exempel om förpaddlaren är tyngre än akterpaddlaren så bör sätena flyttas bakåt. (4)
Paddeltag
Paddeltagen kan delas in i fyra faser: issättning, drag, avslut och återgången.
Vid issättningen av paddeln i vattnet ska du, utan att förändra underkroppens position, nå så långt fram som möjligt. Handen på paddelsidan ska vara placerad strax ovanför paddelns blad och den andra på toppen av skaftet.
När du börjar draget ska du försöka hålla paddelbladet vertikalt och det under hela draget. Det är viktigt att även vid detta steg komma ihåg att rörligheten ska sitta i midjan.
Paddeltagets avslut är då din nedre hand når höften, det är också då den största kraftansträngningen sker.
Vid paddling av kajak lyfter du därefter bladet ur vatten och låter kanoten glida till nästa paddeltag på motsatt sida. När du istället paddlar kanot låter du paddeln sitta i vattnet under glidprocessen för att styra. (5)
Styrdrag
För att kunna bli en duktig paddlare, är det viktigt att först utgå från dig själv. Det vill säga att du till en början bör behärska en kanot på egen hand, lära dig kontrollera och styra den, och därefter paddla med andra kanotister. Detta kommer göra dig till en avsevärt säkrare styrman. Styrdragen är centrala när man paddlar ensam och inte fullt så viktiga vid paddling i par. Då paddlingen sker på båda sidor i kanoten samtidigt är det enklare att hålla kursen.
Som ovannämnt är styrdragen viktiga speciellt i kanadensare. Det är vinklingen av paddelbladet som avgör åt vilket håll du styr. För att förhindra fartdämpning är det små rörelser med paddeln som är det optimala samt att hålla bladet relativt parallellt med kanoten.
I slutfasen av paddeldraget vrider du ut framsidan av paddelbladet genom att vrida den undre handens handled mot kroppen. Du ska sedan flytta bladet utåt genom att dra den undre handen i motsatt håll. Härifrån känner du enklast själv vilka små åtgärder, i form av vinklingar, som behövs göras för att ta dig i önskad riktning. (6)
(1) Svenska kanotförbundets hemsida, www.kanot.com, sökord: paddelteknik, 2014-05-27
(2) Thomassons hemsida, www.thomassondesign.com, sökord: paddelteknik, 2014-06-28
(3) NE:s nätupplaga, www.ne.se, sökord: kanoter, 2014-06-28
(4) Svenska kanotförbundets hemsida, www.kanot.com, sökord: paddelteknik, 2014-05-28
(5) Sportkajaker:s hemsida, www.sportkajaker.se, sökord: paddling, 2014-06-28
(6) Svenska kanotförbundets hemsida, www.kanot.com, sökord: paddelteknik, 2014-05-27-29

Källförteckning
Digitala källor
Svenska kanotförbundets hemsida, www.kanot.com, sökord: paddelteknik, 2014-06-27,28
Nationalencyklopedins hemsida, www.ne.se, sökord: kanoter, 2014-06-28
Björn Thomassons hemsida, www.thomassondesign.com, sökord: paddelteknik, 2014-06-28
Sportkajaker:s hemsida, www.sportkajaker.se, sökord: paddling, 2014-06-28
